İlk cep telefonu 1973 yılında Martin Cooper tarafından geliştirilmiştir. Martin Cooper, o yıllarda Motorola’da mühendis olarak görev yapan biriydi. İlk cep telefonu ağırlığı 1 kilogramın üzerinde bir ağırlığa sahip olup, tam dolu batarya ile yaklaşık 20 dakikalık bir görüşme sunabiliyordu. Her ne kadar ağır ve kaba olursa olsun; o, dünyanın ilk cep telefonu unvanını taşıyordu. O zamanlarda taşınabilir bir telefonun ortaya çıkmasının büyük bir nimet olduğunu söylemeliyiz. Bu telefonun fiyatı; 3.995 dolar olarak belirlendi. Motorola, bu teknolojiyi devam ettirmeye karar kılmış olup, 1973 yılından 1983 yılına kadar 100 milyon dolar harcamıştır. 10 yıl sonra yani 183 yılında Dynatac 8000x modelini satışa sundu. Bu yeni modelin ağırlığı 800 gram, boyutu ise; 300 mm x 44 mm x 89 mm’dir. Telefon üzerinde ekran bulunmuyor sadece led gösterge yer alıyordu. Bunun yanı sıra; telefonun üzerinde 15 cm boyutunda anteninin yer aldığını da söylemek gerek. Dynatac 8000x 3.995 dolar üzerinden satışa sunuldu.
Ekranlı İlk Cep Telefonu Ortaya Çıkıyor
Dünyanın ilk cep telefon üreticisi Motorola, çıkarmış olduğu bu model üzerinden çalışmalarına devam etti. 1989 yılında, daha hafif ve daha küçük antene sahip MicroTAC 9800X modelini satışa sunmayı başardı. Bu telefonu bir önceki modelden ayıran en belirgin özellikleri; ekranının olması, daha küçük ve daha hafif oluşu ile birlikte tuş takımlarını koruyan bir kapağın bulunmasıdır. Bu özellik ile dünyanın ilk kapaklı cep telefonu ortaya çıkmış oldu. Led ekranı sayesinde 8 karakteri gösterebilme özelliğine sahipti. 1989 yılında üretilen bu telefon ile dünyanın en hafif cep telefonu olduğunu insanlara göstermiş oldu. O dönem içerisinde, boyut olarak gerçekten çok küçük bir telefon olduğu bir gerçektir.
O dönemlerde üretilen telefonların bataryaları büyük olmasına rağmen yeterli güce sahip değildirler. Nikel Kadmiyum batarya kullanıldığı için hem şarj süresi çok kısaydı hem de çok ağırdı. Bu ağırlık, telefonun daha ağır olmasına neden oluyordu. Aynı zamanda çok çabuk ısındığı için sağlık açısından da çok zararlıydı. O zamanın şartlarında ikinci yedek bir batarya almak imkansız olduğu için dikkatli kullanmak gerekiyor ve tamamen boşalmadan şarj olması da mümkün olmuyordu.
Nokia Zirveleri Oynamaya Hazır
Yıl 1992, artık o heybetli telefonların yavaş yavaş azalmaya başladığı dönemler gelmiştir. Motorola, yıllarca rakipsiz bir şekilde yoluna devam etmiş ve onu bu alanda yalnız bırakmak istemeyen Nokia, ilk modeli ile piyasaya çıkmıştır. Nokia 1011 modeli ile birçok kullanıcının gönlünü fethetmeyi başarmıştır. Bunun en büyün nedeni ise; boyutunun ve ağırlığının Motorola’ya göre daha küçük ve hafif olması ve özellik bakımından daha üstün özelliklere sahip olmasıydı. Nokia 1011 üzerinde iki satırlık renksiz bir ekran bulunuyor ve bununla birlikte rehber özelliği de karşımıza çıkmış oluyor. 99 kişiyi rahat bir şekilde rehberine kayıt edebildiğini de söylemek isteriz. Normal durumlarda anteninin küçük olması insanların çok hoşuna gitmiştir. Sadece konuşma esnasında antenin açılması o zamanlar büyük bir özellik olarak görülmektedir.
1992-1996 yılları içerisinde IBM devreye girdi ve buna ek olarak NEC markasının cep telefonları karşımıza çıktı. NEC, bizlere özelleştirilebilir zil seçeneğini sunan ilk telefon olmuş oldu. 1997 yılında satışa sunulan ilk renkli ekran cep telefonu görenleri hayrete düşürdü. Siemens firmasının üretmiş olduğu renkli ekrana sahip Siemens S10 modeli kullanıcılar tarafından çok sevilmiş olsa da, hala batarya sorununa bir çözüm bulunmamıştır.
Yıl 1999 ve bu yıl artık Nokia’nın yılı olacaktır. Nokia 8810 modeli ile yeniliğin ne olduğunu insanlara göstererek, uzun yıllar boyunca lider olacağını gösterdi. Telefonun boyutu oldukça küçük ve aynı zamanda hafif bir yapıya sahipti. Kendisini diğerlerinden farklı kılan diğer özelliği ise; anteninin olmamasıdır. Bu tasarım, Nokia markasını dünya çapında lider yaptı. Nokia, aynı yıl içerisinde piyasaya sürdüğü Nokia 3210 modeli ile 160 milyon satmayı başardı. Yıllar bu şekilde birbirini kovalar ve 2007 yılında bir anda ortaya çıkan İphone cep telefonu tamamen düzeni değiştirecektir. Günümüzün akıllı telefon dönemi bu şekilde başlamış olacaktır.