Marka değişimi ile yeniden markalaşma neden gerekli olur? Marka değiştirmek için geçerli nedenler nelerdir? İşletmeyi kurduktan sonra o işletmenin belli bir yerlere gelebilmesi için büyük emekler verilir ancak bazı olumsuzlukların ortaya çıkması, o markanın yenilenmesine neden olur.
İşletmenizi daha iyi yerlere getirebilmek için bazen yeniden markalaşmaya gitmek gerekebilir. Bu durumda Yeniden markalaşmak aslında en önemli faaliyetlerden biridir.
Neden Yeniden Marka Oluşturmaya İhtiyaç Duyarız?
Yeniden markalaşmanın önemi hakkında detaylara geçmeden önce bu faaliyetin amacını anlamak daha doğru olur. Markalaşmayı yenilemek demek; markayı daha genç bir hale getirmek demektir. Markaya canlılık verirken bazı detayları da göz önünde bulundurmak gerekir.
Hangi Durumlarda Yeniden Markalaşmaya İhtiyaç Duyulur?
Birçok marka, yeniden markalaşma adımlarına ihtiyaç duyar, bunun en büyük nedeni ise; daha uzun süre ya da kalıcı olarak doğru yerde olabilmektir. Yeniden markalaşmak için detaylar:
- Görev Değişikliği
İşletmenin yeniden markalaşmasına neden olan asıl sebep; işletmenin amacında ortaya çıkan farklılıklardır. İşletme üzerinde meydana gelen misyon değişikliği böyle bir yeniliğe neden olabilir. Kısa birkaç örnek ile açıklamak gerekirse; şirket yöneticileri ve çalışanları ile ilgili yenilemeye gidildiğinde, iş değişikliğinin yapılması durumunda ve acil durum nedenlerinden dolayı marka değişimine gidildiği görülmüştür.
Ayrıca marka yenileme; şirket itibarının zedelenmesi durumunda, itibarı kurtarmak amacıyla gerçekleşen önemli eylemlerdendir. Bu göreve acil durum görevi de diyebiliriz. Bu durumda her şeyin yeniden tasarlanması gerekecektir.
- Pazar Değişikliği
Şirketin ilk kurulduğu dönemlerde, şirketin nereye ve nasıl bir şekilde geleceği çoğu zaman doğru hesaplanmaz. Hal böyle olunca; pazar değişikliği ortaya çıkmış olur. Bu durumda işletmeye ait olan logo, renkler, ambalajlar ve benzeri varlıkların yeniden tasarlanması gerekecektir. Marka imajında ortaya çıkan değişiklik, sadık kitleyi olumsuz yönde etkilemez ve yeni kitleye sahip olmanıza da katkı sağlar.
Hiçbir işletme Pazar değişikliğine gitmek istemez ancak elde olmayan bazı nedenlerden ötürü ortaya çıktığı görülür. Markalaşma sürecinin dikkatli bir şekilde yürütülmesi bu gibi olumsuzlukların önüne geçmek için oldukça önemli bir adımdır.
- Rekabet
Markaların en çok zorlandığı aşama rekabet durumudur. Rekabetin amansız olduğu bir dönemlerde yeniden markalaşma önemli bir yere sahiptir. Yeni bir pazar yaratma veya var olan pazara hakim olmak için yenilemeye ihtiyaç duyulur. Doğru yapılacak marka yenilemesi ile pazar ortamı çok kolay bir şekilde kontrol altına alınabilir.
- Marka Birleşme Durumu
Şirketlerin birleşme durumunda yenilemeye gitmek gerekir. Hangi durumlarda markalar birleşir? Marka birleşmesi genellikle; mali zorlukların ortaya çıkması ile başlar. Şirketlerin birleşmesiyle bu olumsuzluklar ortadan kaldırılmış olur. İki markanın da bu durum karşısında yeni bir kimliğe sahip olması gerekecek. Yeniden markalaşma ile birlikte farklı stratejilerde ortaya çıkmış olacaktır. Bu sürecin oldukça zorlu bir süreç olacağını da hatırlatmak isteriz. Hatta markalaşmaya başladığınız o ilk süreçten daha zorlu bir süreç sizi bekliyor olacaktır..