Pazarlama ilkeleri konusuna değinmeden önce pazarlamanın ne olduğu hakkında kısa bir bilgi vermek gerekir. Bir tarafın alıcı bir tarafın satıcı olduğu, en az iki kişi arasında gerçekleşecek olan mübadele ya da değişim sürecine; herhangi bir ürün üzerinden ya da mal üzerinden, alış- veriş şartlarına uymak kaidesiyle anlaşmaya varılmasına pazarlama denmektedir. İşletmeler arasında pazarlama, hedefe ulaşmak için ihtiyaçları karşılayacak mal ve hizmetlerin uygun bir şekilde geliştirilmesi, fiyatlandırılması, tutundurulmasını ve dağıtılmasıyla ilgili planlama ve uygulama sürecinden ibarettir.
Pazarlama İlkeleri Nedir?
Pazarlaması yapılan malın ve ürünün tüketici gözünde diğer rakiplerine karşı daha avantajlı olacak şekilde konum oluşturmasına pazarlama ilkeleri konumlandırma denir. Pazarlama ilkeleri, ihtiyaç ve talep doğrultusunda pazarlanacak olan ürünün belirlenmesi, ürün hakkında uygun fiyatlandırma yapılması, fiyatlandırılan ürünlerin doğru yerde, doğra zamanda müşterilerle buluşturulması ve müşterinin ilgisini çekmek için ürünün reklamını doğru bir şekilde yapılması gerekir.
Pazarlamacılık da önemli olan basamaklardan birisi de piyasadaki mamullerin araştırılması ve farklı mamullerin ortaya konması, mamuller hakkında yeni keşifler yaparak piyasaya dikkat çekecek şekilde sunulması olan pazarlama ilkeleri mamul konusu, pazarlamanın altın kurallarından biridir. Tüketicinin karşısına sürekli aynı mamul ile çıkmak demek bu yolda başarısızlığa atılan bir adım demektir.
Pazarlama İlkelerinde 4P Nedir?
Pazarlama ilkeleri 4p nedir sorusu akılları meşgul eden bir konudur. Bu konuyu açmak gerekirse 4p, pazarlama ilkelerinin ana kurallarının İngilizce olan kelimelerin baş harflerinin 4 adet “p” ile başlamasından dolayı bu ismi almıştır.
Product (Ürün),
Price (Fiyat)
Place (Dağıtım),
Promotion (Tutundurma) olmak üzere 4 p kuralı pazarlama ilkelerinin ana kurallarıdır.
Product (Ürün) Nedir?
Pazarlamanın ana ilkelerinden biri olan ürün, soyut ya da somut olacak şekilde, mal veya hizmet olabilmektedir. Ortada bir ürün varsa eğer o ürünün pazarlaması yapılır. Her ürün de pazarlamayı yaşatan bir canlı gibidir. Doğar, büyür, yaşar ve ölür. Ürünün doğuşu, büyümesi ve ürünlere katılan yenilikler sayesinde canlılık kazanması, pazarlamadaki konumunu belirleyecektir.
Price (Fiyat) Nedir?
Fiyatlandırma, pazarlamaya sunulan mal veya hizmet için belirlenecek olan bedelin müşteriyi memnun edecek konumda olmasıdır. Ürünün fiyatı, kalitesi, maliyeti müşteriyi etkileyen en önemli özellikler arasındadır. Pazarlanacak olan ürünün fiyatı, piyasadan yüksek tutulursa müşteri kitlesinin azalmasına sebep olurken fiyatın piyasanın altına çekilmesi de kişiye zarar olarak geri döner. Bu ikisi arasında dengeyi sağlayacak şekilde fiyatlandırma yapmak çok önemlidir.
Place (Dağıtım) Nedir?
Dağıtım, piyasaya süreceğiniz ürünün doğru fiyatlandırılması yapıldıktan sonra doğru olan yerde, doğru olacak şekilde pazarlanması da önemlidir. Ürünün yanlış ortamda pazarlanması demek müşterinin ürüne ulaşamaması demektir. Ürünün yanlış zamanda pazarlanması ise ürüne karşı rağbet oluşmamasını sağlar. Kışlık olan ürünün yazın pazarlanması ya da yazlık olan bir ürünün kışın pazarlanmasının bir anlamı olmadığı gibi müşteriyi de celp etmez. Mevsiminde, doğru yerde ve doğru şekilde pazarlanan bir ürün her zaman ilgi ile karşılanır. Bunlar pazarlamanın ana ilkeleri arasında yer almasının sebepleridir.
Promotion (Tutundurma) Nedir?
Tutundurma, pazarlanan ürünün reklamının güzel yapılması, müşteriye iyi tanıtılması demektir. Ürün ne kadar tutulursa o kadar kar elde edilir. Ürünün tutulması da belirttiğimiz gibi fiyatlandırmanın iyi yapılması, yerinde ve zamanında pazarlama yapılması gerekir.
Ürünlerin piyasada tutunmasını sağlamak için promosyon, kaliteli bir reklam, satış organizasyonları yapmak, halkla ilişkiler gibi uygulamalara özen göstermek; pazarlama da tutundurmayı kuvvetlendirir.
Pazarlamanın ana ilkeleri olan 4p kuralına ek olarak 1980’lerde ortaya çıkan People (İnsanlar), Process (Süreç) ve Physical Evidence (Fiziksel Kanıt) kurallarının da ilavesiyle 7p olmuştur.